Vijenac 673 - 674

Kazalište

Alen Biskupović

IZDVAJA


 

• 30. svjetski kongres Međunarodne udruge kazališnih kritičara (IATC) – održat će se 14. svibnja 2020. u Bratislavi, Slovačka. Tema kongresa je Recikliranje u izvedbenim umjetnostima – od kreativnosti do komercijalnosti u sklopu koje su potencijalnim izlagačima ponuđena tri aspekta promišljanja. Umjetnička vizura pokušat će odgovoriti na pitanja o epohi u kojoj se kazalište danas nalazi, upitnosti originalnosti i noviteta u suvremenosti te o izazovima i ograničenjima recikliranja u izvedbenim umjetnostima. Područje kulturne industrije bavit će se ulogom novca i recikliranja kanonskih djela u izvedbenim umjetnostima sa svrhom ostvarivanja profita. Posljednji aspekt pokušat će osvijestiti potencijalne probleme globalnog zagrijavanja i recikliranja u izvedbenim umjetnosti te iznaći potencijalna rješenja kojima bi se u samoj inscenaciji smanjilo zagađivanje planeta. Zanimljive i društveno angažirane teme te vrsni izlagači iz cijelog svijeta koji redovito sudjeluju na IATC-ovim kongresima, čine taj događaj nezaobilaznim za sve sudionike izvedbenih umjetnosti.

n Branko Farkaš, Iskrica – u režiji i dramaturgiji Ivice Kunčevića, postavljena u produkciji Teatra Erato iznimno je zanimljiva, dirljiva, topla i humoristična drama. Poput svoje dramske verzije, pune intrigantnih, energičnih i životnih dijaloga koji zapravo nepatvoreno ocrtavaju ljudske sudbine i muško-ženske odnose, i scenska je izvedba potpuno nepretenciozna u svim aspektima kazališne umjetnosti. Protagonisti drame su 60-godišnji Žarko (Siniša Popović) i 43-godišnja Karmen (Ana Vilenica), koji se upoznaju na internetskoj stranici za upoznavanje Iskrica. Online veza funkcionira im savršeno te se odluče i upoznati uživo, no kako to obično i biva, prvotna oduševljenost brzo se pretvori u fijasko, a i Žarko ima tajnu koja ostavlja traga na njihovu odnosu. Temeljeći se na iskrenoj emociji bez suvišnih redateljskih utjecaja, sve je prepušteno glumcima koji su se u svojim ulogama izvrsno snašli te će vas voditi kroz predstavu, držeći vašu pažnju od početka do kraja.

• Rajmund Kupareo, Prebivao među nama prosinačko je izdanje novooformljene izdavačke kuće Citadela libri (ur. Sanja Nikčević), koja na hrvatskom i regionalnom tržištu objavljuje publicističke i znanstvene naslove iz područja kazališta, književnosti i povijesti. Cilj je nakladnika objavljivanje i distribucija naslova važnih za razumijevanje povijesti i sadašnjosti, koji nemaju adekvatan prostor u glavnoj struji znanstvenog i publicističkog izdavaštva. Knjiga je strukturirana u dva dijela. Prvi je dio teorijski uvod u kojem urednica autorski progovara o afirmativnom kazalištu koje uzdiže i osnažuje gledatelje od antike do suvremenosti da bi prešla na specifičnije bavljenje prikazanjima i suvremenim hrvatskim kazalištem.

Drugi dio donosi tri Kupareove drame uz analizu recepcije, komparativnu analizu drama i žanra te promišljanja o izvedbenim potencijalima. Prikazanja Rajmunda Kuparea religiozno su afirmativno kazalište koje govori o temeljnim istinama kršćanske vjere kroz tri važna događaja i likove oko njega. Temelj je djela kršćanski svjetonazor i afirmacija njegovih vrijednosti, ali Kupareova prikazanja posjeduju i dodatnu kvalitetu poput prepoznatljivih likova, dinamike radnje, napete radnje unatoč tome što poznajemo sadržaj, emotivnog sudjelovanja publike pročišćenjem emocija te primjerenosti jezika priči.

• Vitezovih pedeset let – Koncert u povodu obilježavanja 50. godišnjice rada i djelovanja Zlatka Viteza održat će se u 20 sati u Histrionskom domu 21. prosinca. Producent događaja je Zlatko Vitez i GD Histrioni, a na koncertu će nastupiti Zlatko Vitez, Zvonko Presečki i Histrion band, kao i brojni gosti iznenađenja. Koncert je još jedan u nizu događanja kojim se tijekom cijele 2019. obilježava 50. godišnjica rada i djelovanja glumca, redatelja, utemeljitelja i umjetničkog ravnatelja glumačke družine Histrion.

Potkraj 2018. proslava je započeta otvaranjem izložbe 50 viteških godina u Histrionskom domu, HRT u ovom trenutku završava produkciju dokumentarnog filma, a uskoro će biti objavljena i monografija posvećena Vitezu nedavno preminule teatrologinje Mani Gotovac.

Vijenac 673 - 674

673 - 674 - 19. prosinca 2019. | Arhiva

Klikni za povratak